Lion Schulman

Lion Schulman

Lion schulmanLion Schulman werd mijn opa, hij was de vader van mijn tweede moeder, Margot Schulman.

Opa was kunstschilder, zijn vrouw was overleden, en zijn vier kinderen woonden verdeeld in Nederland. Zijn dochter Johanna woonde in Almelo, zoon Louis in Amsterdam en zijn zoon David in Laren, zijn dochter Margot (mijn tweede moeder) in Amersfoort.

Ik herinner hem als een lieve opa. Hij praatte rustig als ik hem wat vroeg en behandelde mij serieus, zo was hij het die mij als jong kind duidelijk maakte dat God in de hemel alles wist en zag. Als hij op zijn driepoot zat aan zijn schildersezel, zoals hij op de foto zit, dan legde hij uit wat hij deed. Ik mocht met hem mee als hij ging wandelen en hij vertelde over de bomen, het verschil tussen de ene en de andere boom en zo vele andere zaken in de natuur, Lion Schulmandie ik nog steeds in mijn leven zie en die mij aan hem doen herinneren. Als hij een expositie in de Muurhuizen in Amersfoort had dan mocht ik ook mee en was trots op opa.

Hij woonde eerst zelfstandig in Amersfoort en rond zijn 80 jaar heeft hij een beroerte gehad en werd er voor zijn dood gevreesd, hij overleefde het en kwam toen een tijd bij mijn tante Martha in het pension te wonen, daarna kwam hij bij ons in huis. Vandaar is hij op 91 jarige leeftijd naar Amsterdam gedeporteerd, terwijl hij toen al totaal verzwakt op bed lag. (zie het dagboek bld. 72)

Na enkele dagen in het bejaardenhuis aan de Sarphatiestraat te zijn geweest is hij via Westerbork naar Auschwitz gebracht en door vergassing op 19 februari 1943 om het leven gebracht.

Schilderijen van Lion Schulman zijn te bewonderen via de volgende sites: De Valk - Joods Historisch Museum - Digitaal Joods Monument

Lion Schulman Wintergezicht 1936 Lion Schulman - Riviergezicht met zeilschepen Lion Schulman een gesprek langs het pad
Aan den
Beerenstijnscheweg
te Hilversum. 1936
Riviergezicht
met zeilschepen
Een gesprek langs
het pad
"Bosgezichtje in de Winter"
Bosgezichtje in de Winter
Olieverf op karton
17.4x24cm

 

Baps van Westen Willing overledem
2015-05-08
Hubertha Bernardina (Baps) van Westen Willing is op 8 mei 2015 in Duncan, British Columbia, Canada overleden....
lees verder
Kees van Westen overleden
2011-02-28
Kees van Westen overleden in Panama. Februari 2011...
lees verder
Tentoonstelling:"Getrouw aan hun geloof"
2009-03-31
Tentoonstelling:"Getrouw aan hun geloof"...
lees verder
Holocaust Memorial Day
2009-02-04
Brieven uit Westerbork...
lees verder
Wim Vierra
2008-06-27
Ter nagedachtenis...
lees verder
(c) 2006-2017, wiillemwilling.nl. Alle rechten voorbehouden.
Lion Schulman