Eén van de 70

Eén van de 70

Ik was één van de ”70 gevallen”

Ten tijde van de oorlog waren er in Nederland 70 minderjarige kinderen, die geboren waren uit ''een gemengd huwelijk''. De ene ouder was van joodse afkomst en de andere van niet joodse afkomst.

Door verschillende omstandigheden kon het toch zijn dat zij tot een vol-joods gezin behoorden, zoals dat bij ons het geval was. Onder de Duitse bezetting golden de z.g.n. Neurenberger wetten en die behelsden, dat als die kinderen, die eigenlijk "half-joods" waren bij twee joodse ouders werden grootgebracht, zoals dat dus bij ons het geval was, dan werden zij als vol-joods verklaard en vielen onder de bepalingen voor de joden. De enige oplossing was dan het kind of kinderen, bij niet joodse burgers onder te brengen.

Onze stiefzus, die vier joodse grootouders had, kon onderduiken bij haar schoolvriendin in Overijssel, mijn zusje Bep trouwde op 17 jarige leeftijd met haar niet-joodse vriend in oktober 1940. Voor mij was slechts één oplossing, het ouderlijk huis verlaten en een baantje zoeken waar ik intern kon zijn en mijn eigen kostje kon verdienen. Dit stelde vader mij voor en dat heb ik destijds niet goed begrepen, maar wel gehoorzaamd.

Ik moest dus van school af en kon dat jaar geen examen doen, bovendien was vader op staande voet ontslagen, wat volgens de Duitse voorschriften legaal was, en had hij geen inkomen meer. Ik moest dus in mijn eigen onderhoud voorzien op 15 jarige leeftijd.

In die tijd begon ik in contact te komen met het verzet d.m.v. een jongen uit Soest, die ik eigenlijk heel oppervlakkig kende, maar die thuis persoonsbewijzen vervalste.

Nu probeerde ik voor mijn vader aan een persoonsbewijs te komen. De vader van mijn schoolvriendin Tineke Garrels was daar toe bereid.  schoolfoto 1938
Tineke Garrels               Willy Willing

Zo kon ik ervoor zorgen, dat het persoonsbewijs veranderd werd, en mijn vader de naam Garrels kreeg. Tot 21 augustus 1943 heeft hij hiervan gebruik kunnen maken!

Baps van Westen Willing overledem
2015-05-08
Hubertha Bernardina (Baps) van Westen Willing is op 8 mei 2015 in Duncan, British Columbia, Canada overleden....
lees verder
Kees van Westen overleden
2011-02-28
Kees van Westen overleden in Panama. Februari 2011...
lees verder
Tentoonstelling:"Getrouw aan hun geloof"
2009-03-31
Tentoonstelling:"Getrouw aan hun geloof"...
lees verder
Holocaust Memorial Day
2009-02-04
Brieven uit Westerbork...
lees verder
Wim Vierra
2008-06-27
Ter nagedachtenis...
lees verder
(c) 2006-2017, wiillemwilling.nl. Alle rechten voorbehouden.